MUDr. Božena Šimurdová Švecová // EuropskeFirmy.sk

MUDr. Božena Šimurdová Švecová

Prevádzka:
841 04 Bratislava , Poliklinika, Líščie údolie 57 map_btn
Prevádzka:
841 04 Bratislava , Nad lúčkami 51 map_btn
Telefónne čislo:
02 654 126 72
Mobil:
0903 395 735, 0948 395 735
POTRAVINOVÁ INTOLERANCIA
´´Čo je jedlom pre jedného,môže byť jedom pre druhého“LUCRETIUS
Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia?
Trpíte bolesťami hlavy prípadne migrénou?Stáva sa Vám ,ýe stenafúknutý alebo unavený?Máte kožné problémy?Poruchy trávenia-hnačka,zápcha?Psychické problémy-úzkosť,depresia,hyperaktivita,nespavosť,poruchy pozornosti?Opuchy dolných končatín?artrózu?.......
V prípade ,že po absolvovaní viacerých vyšetrení sa neodtránili Vaše problémy,patríte k cca 45% populácie trpiacej potravinovou intoleranciou-dajte sa otestovať!!!
Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou na potraviny?
Potravinová intolerancia je známa aj ako alergia s oneskorenými prejavmi príznakov.Príznaky sa pomaly rozvíjajú a môže trvať aj hodiny alebo dni,kým sa prejavia naplno a len zriedkavo bývajú život ohrazujúce.
V stene tráviaceho traktu,v tenkom čreve dochádza k poruche činnosti intestinálnej slizničnej bariéry.Počas tráviaceho procesu sa môže vyvolať zvýšená tvorba IgG protilátok,ktorej prítomnosť značí potravinovú intoleranciu.
Aký je rozdiel medzi potravinou intoleranciou a alergiou na potraviny:
-spôsobuje oneskorené chronické symptómy
-je ťažké identifikovať problémové potraviny/nakoľko reakcia sa objavuje po hodinácj až dňoch po ich konzumácii
-málokedy ohrozuje život človeka
-vyznačuje sa zvýšenou hladinou IgG protilátok
Alergia na potraviny je rýchla reakcia imunitného systému aj na stopové množstvo potraviny.Organizmus reaguje aj na STOPOVÉ MNOŽSTVO POTRAVINY na rozdiel od INTOLERANCIE!!!
Glykémia,odbrorne Glukosemia-hladina cukru v krvi.U zdravého človeka sa glykémia pohybuje rozmedzí 3,5-5,6mmol/l.Po príjme potrevy sa glykémia zvýši,ale po 2 hodinávh sa vracia po hodnotu 7,5 mmol/l.
Referenčné hodnoty glykémie na lačno sa pohybujú medzi 4,4-6,1mmol/l v kapilárnej krvi,3,9-5,5mmol/l vo venóznej krvi/žilovej/ a 4,2-6,4 v krvnej plazme.U diabetikov by hodnota glykémie nemala optimálne presiahnuť 6,0mmol/l na lačno a 7,5mml/l po jedle.
Stabilné hodnoty glykémia sa dosahujú vďaka hormonálnej regulácii a autoregulačnými a nervovými mechanizmami.Tieto zaisťujú rovnováhu medzi prísunom a odsunom glukózy z krvnej plazmy do buniek.Stále udržovanie glykémie v norme je dôležité hlavne pre mozog,kde je glukóza hlavným zdojom energie.
Najdôležitejším mechanizmom regulcie,ktorým je udržovaná glykémia vo veľmi úzkom rozmedzí,je pôsobenie vzájomne protichodných hormónov ovplyvňujúcich hodnotu glykémie:
-katabolické hormóny/Glukagon,katecholamíny,tyroxín a somatostatin/,ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi
-a jeden anabolický hormon/inzulin/,ktorý znižuje hladinu cukru v krvi.
Pokles glykémia pod hodnotu 2,2 sa označuje ako hypoglykémia.Pri hypoglykémii je ohrozené zásobovanie mozgu glukózou.Môže sa vyskytovať v priebehu rôznych ochorení napri pri endokrinne aktívnych nádorov produkujúcich inzulín,pri predávkovaní inzulínu alebo pri hladovaní.
Ťažké hypoglykémie sú sprevázané nekľudom,potením,trasením sa.Pri ďalšom poklese glykémie dochádza k poruche vedomia.
Glykémia zvýšená nad referenčné rozmedzie sa označuje ako hyperglykémia.Je základným prejavom diabetes mellis/cukrovka/.Môžeme sa stretnúť aj s prechodnou nediabetickou hyperglykémiou napri.pri stresových situáciach napri pri akútnom infarkte myokardu,pri náhlaj cievnej mozgovej príhode,pri operáciach a úrazoch.Obvykle ustupuje v pribehu jedného týždňa.

Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov.Sumárny vzorec C27H45OH.Jeho názov pochádza z gréčtiny:chole znamená žlč a sterres znaméná pevný.
Cholesterol je steroidná látka,ktorú organozmus potrebuje pre tvorbu hormónov a vitamínu D.
Cholesterol pomáha telu spracovať tuky,je tiež dôležitý pri tvorbe bunkových memrán.
Príliš vysoká koncentrácia v krvi prináša pre organizmus zdravotné rizika,predovšetkých ochorenie srdca a mozgu.
-primeraná hladina cholesterolu v krvi: pod 5,16mmol/l
-hraničná hodnota cholesterolu v krvi:5,16-6,18mmol/l
-vysoká hranica cholesterolu v krvi:viac ako 6,18mmol/l
Cholesterol sa v tele viaže na proteiny/apolipoproteiny/a tvorí s nimi tzv.lipoproteiny.
Existujú tri hlavné triedy lipoproteinov podľa hustoty:
-vysokodenzitný lipoprotein HDL-tvorí zhluky veľkosi zhruba 1nm,osahuje prevažne apolipoprotein A uvoľňujúci cholesterol do pečene.Vysoký podiel cholesterolu v sére viazaný v HDL je známkou dobrej schopnosti vylúčiť nadbytočných cholesterol z organizmu
-nizkodenzitný lipoprotein LDL vzniká v pečeni,obsahujú apoliporotin B zodpovedný za ukladanie cholesterolu,hlavne v VLDL ako däsledok štiepenia triacylglycerolov/Tg/,viaže sa na membránový receptor
-veľmi nízkodenzitný lipoprotein VLDL-lipoprotein/ veľkosti 30-80nm/ o veľmi nízkej hustote,syntetizuje sa v pečeni a časť v čreve,má veľký podiel Tg/triacylglecerolov,Triglyceridov/ a najmenšie množstvo apoproteinov
Podľa vzniku sa rozlišuje cholesterol na:
-exogenný-čiže zo stravy
-endogénny-ten vytvára telo samo

Triacylglyceroly/tiež triglyceridy alebo Tg/sú glyceridy,kde je glycerol esterifikovaný s tromi mastnými kyseleinami/MK/.Sú hlavnou zložkou rastliných olejov a živočíšnych tukov.Tvoria väčšinu tukov v potrave človeka.
Triacylglyceroly sú hlavnou zložkou lipoprotenov s veľmi nízkou hustotou/VLDL/ a chylomikrónov.Hrajú dôležitú úlohu v metabolizme ako zdroja energie a prenášača výživového tuku.Obsahujú viac ako dvojnásobok energie/cca40kJ/g/oproti sacharidom a bielkovinám.V črevách sa triacylglyceroly/Tg/ štiepia na monoglyceridy a volne mastné kyseliny/MK/ pri procese nazývanom lipolýza.Tent proces prebieha pomocou vylučovania lipáz a žlči.Látky sa v nasledujúcich pochodoch presúvajú do adsorpčných enterocytov,buniek v stenách čreva.V enterocytoch sa Tg opäť yostavujú a spoločne s cholesterolom a bielkovinami sa menia na chylomikróny.Tie sa z buniek vylučujú,sú zbierané lymfatickým systémom a transportované do veľkých žíl blízko srdca.Chylomikróny môžu zachytávať rôzne tkanivá a uvoľňovať z nich Tg k použitiu ako zdroja energie.
Tukové a pečeňové bunky môžu syntetizvať a uskladniť Tg.Keď telo potrebuje mastné kyseliny/MK/ako zdroj energie,hormon glukagon signalizuje lipáze citlivej n hormóny,aby bolo zahájené štiepenie Tg na volné mastné kyseliny/MK/ako zdroj energie/pokiaľ nie sú zmenené na ketolátky/,da sa glycerolovú zožku prevesť na glakózu prostredníctvom glukoneogenézy.Za týmto účelom je možné rozštiepiť tukové bunky,ak prevažujú potreby mozgu nad potrebami zbytku tela.
Tg nemôžu voľne prechádzať cez bunečné membrány.Zvláštne enzýmy v stenách žil,nazývané lipoprotenové lipázy musia rozštiepi TG na voľné MK a glycerol.MK môžu byť zachytavané bunkami prosredníctvom prenášača mastných kyselin/FAT/

Kyselina močová alebo 2,6,8 trihydroxypurín C5H4N403 je bezfarebná kryštalická látka.Je veľmi málo rozpustná vo vode a iných rozpúšťadlách.Zatiaľ čo u plazov a vtákov je bežným produktom detoxikácie amoniaku,u cicavcov sa môže vylučovať v dôsledku chorobného metabolizmu,začo môžu močové a ľadvinové kamene alebo dna..Patrí medzi najdôležitejšie finálne produkty dusíkového metabolizmu,Bežne sa vyskytuje v moči.Jej soli vytvárajú uráty.
Kyselina močová je konečným produktom odbúravania nukleových kyselín.Močom sa vytučuje väčšina kyseliny močovej
Vyšetrovanie kyseliny močovej sa vykonáva pri ochoreniach spojených so:
-zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi/Hyperurikémia/
-zníženou hladinou kyseliny močovej v krvi/Hypourikémia/
-obličkovými ochoreniami/Urolithiáza/
-oxidatívnym stresom
Zvýšené hodnoty kyseliny močovej sa nachádzajú pri anémich,cirhóze pečene,vysokopurinovej diete,pri dne,hladovaní,ulceróznej kolitíde,leukémich,horúčkovitých ochoreniach,tubulárnych syndrómoch,závažných pneumóniách,oxidačnom strese
Znížené hodnoty nacházame pri chronickom alkoholizme,anémii,deficite kyseliny listovej,pri diabetes mellitus,eklampsii,insuficiencii obličiek,chronickej glomerulonefritíde,intoxikácii olovom,kolagenóze,nefritíde...
Interferencie
Stanovenie ovplyvňuje fyzická záťaž,chronický alkoholizmus,radiodiagnostické kontrastné látky,niektoré lieky/napr.salicylany,vitamin C,cytostatika,thizidové diuretika,warfarin.../
Vylúčené množstvo kyseliny močovej závisí od obsahu purínov v strave/na puríny sú bohaté vnútornosti,strukoviny,kvasnice.../